Darmowa dostawa od 1 400,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Wybór kostkarki do lodu – jak wybrać odpowiednią?

2022-08-25
Wybór kostkarki do lodu – jak wybrać odpowiednią?

Lód jest zdecydowanie niezbędnym elementem w każdym lokalu gastronomicznym. Służy nie tylko do serwowania potraw i napojów, lecz także jest niezastąpiony przy ich przygotowywaniu. Używa się go podczas gotowania, na przykład blanszując warzywa oraz w różnych technikach przygotowywania koktajli. Shaking, stirring, throwing – żaden drink nie będzie smakował odpowiednio, jeśli barmanowi zabraknie lodu. Z tego względu ani jeden lokal, niezależnie od jego charakteru, nie obędzie się bez wydajnej kostkarki do lodu.

Jak działa kostkarka do lodu i dlaczego warto w nią zainwestować?

Kostki do lodu powinny zawsze pod ręką barmana lub kucharza. Kiedy ich zabraknie podczas największego ruchu w lokalu, to cały serwis może zostać sparaliżowany, ponieważ wydanie wielu potraw i napojów będzie niemożliwe. Dzięki odpowiedniej kostkarce do lodu takie stresujące sytuacje są na szczęście możliwe do uniknięcia. Urządzenie to produkuje kostki lodu, aż do zapełnienia komory. Jeśli ciągle pobiera się z niej lód, to sprzęt na bieżąco dorabia nowe kości. Dostępne są też sprzęty produkujące tylko określoną, mniejszą porcję kostek, kiedy zostaną włączone i nie dorabiają większych ilości samoczynnie. Takie rozwiązanie będzie świetne w niewielkich lokalach.

Najważniejszym kryterium, według jakiego dzielimy kostkarki do lodu, jest wybór technologii chłodzenia. Dobranie urządzenia dostosowanego pod tym względem do lokalu jest podstawą, ponieważ niedostateczne chłodzenie może wpłynąć na zmniejszenie ilości produkowanego lodu lub mniejsze, szybko rozpuszczające się kostki. Istnieją dwa podstawowe rodzaje chłodzenia – powietrzem lub wodą.

Kostkarka do lodu chłodzona powietrzem

Ten wybór technologii chłodzenia jest na pewno bardziej ekonomiczny w eksploatacji oraz przyjazny dla środowiska, ponieważ nie prowadzi do dodatkowego zużycia wody. Istotne jest jednak, aby dla optymalnej wydajności zadbać o ustawienie urządzenia w odpowiednim miejscu, ponieważ na kostkarki chłodzone powietrzem i ich moce przerobowe wpływają czynniki zewnętrzne – obieg powietrza oraz temperatura w pomieszczeniu. Tego typu sprzęt powinien stać w miarę w centrum pomieszczenia, aby zostawić przynajmniej margines kilkunastu centymetrów pustej przestrzeni wokół kostkarki. Z tego względu też urządzenie chłodzone powietrzem nie będzie odpowiednie na małych zapleczach gastronomicznych lub w kuchni, gdzie korzysta się z wielu palników i utrzymywana jest wysoka temperatura. Dodatkowo wszelkie zanieczyszczona powietrza, takie jak pył lub tłuszcz wpływają na pogorszenie wydajności sprzętu.

Kostkarka do lodu chłodzona wodą

Ta alternatywa dla urządzeń chłodzących powietrzem jest bardziej wydajna poprzez większą odporność na warunki otoczenia, takie jak dostęp do powietrza, temperatura i ewentualne zanieczyszczenia lotne. Jednak wymagają ciągłego podłączenia do sieci wodnej, co może stwarzać pewne problemy ze znalezieniem odpowiedniej lokalizacji oraz wpływa na zwiększenie rachunków za zużycie wody. Jednak tego typu kostkarki do lodu mogą zostać zamontowane na ciasnym, małym zapleczu oraz w kuchni, ponieważ wyższa temperatura i zanieczyszczenie powietrza nie pogarszają jakości jej pracy.

Jakie kształty kostek lodu najczęściej są produkowane przez kostkarki?

Lód zdecydowanie jest bardzo ważnym produktem wykorzystywanym w lokalach gastronomicznych. Powinien być zawsze dostępny, szczególnie w barach wydających duże liczby koktajli bezalkoholowych oraz tych zawierających procenty. Najczęściej spotykaną formą lodu są sześcienne kostki. Kształt ten jest uniwersalny i pasuje do większości używanych w sektorze gastronomicznym szklanek. Taka postać zazwyczaj ulega wolniejszemu roztapianiu się, przez co napój dłużej jest chłodny, ale nierozwodniony. Drugim często spotykanym kształtem są stożki z dziurą w środku. Taka forma bardzo ładnie prezentuje się w szkle, a ponadto ma dużą powierzchnię styku z otoczeniem, dzięki czemu szybciej schładza napoje.

Istnieją oczywiście inne kształty lodu wykorzystywane w barach i każdy z nich będzie sprawdzał się lepiej w trochę innych zadaniach. Wybierając kostkarkę do lodu, warto od razu zainwestować w kruszarkę do kostek. Pozwoli ona uzyskać lód kruszony, który jest najlepszy do schładzania szkła podczas przygotowywania koktajli oraz jest nie do zastąpienia przy niektórych drinkach, takich jak mojito. Niektóre kostkarki produkują też lód w formie gourmet, które mają niepowtarzalny kształt i większą przejrzystość. Są zdecydowanie bardziej eleganckie i przepięknie prezentują się w kryształowym szkle lub w wiaderku chłodzącym szampana bądź inną butelkę.

Na jakie parametry należy zwrócić uwagę przy zakupie kostkarki do lodu?

Jak już wcześniej wspomniano, kostkarka do lodu jest sprzętem niezbędnym w lokalu gastronomicznym, jednak nie każde urządzenie będzie odpowiednie do danego pomieszczenia. Jest kilka parametrów, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu, aby w zupełności spełniał swoje zadanie i był jak najbardziej wydajny. Na jakie cechy trzeba na pewno zwrócić uwagę, aby mieć pewność, że to dobra inwestycja.

Pojemność zbiornika na lód i moce przerobowe kostkarki

Każdy rodzaj lokalu będzie miał inne zapotrzebowanie na lód. Małe kawiarnie lub restauracje, które wydają mniej schłodzonych napojów, mogą zdecydować się na mniejsze urządzenie, które nie zajmie zbyt dużo cennego miejsca, a zaspokoi wszystkie jego potrzeby. Dostępne są nawet niewielkie kostkarki nablatowe, które można dowolnie przekładać i chować, kiedy nie są potrzebne. Duże puby, cocktail bary lub hotele zazwyczaj mają znacznie większe zapotrzebowanie na lód, którego zużycie sięga dziennie kilkuset kilogramów. W takim przypadku najlepiej wybrać bardzo pojemne, wolnostojące urządzenie, którego wydajność pozwoli na produkcję wielu kostek. Poza pojemnością należy sprawdzić, z jaką prędkością urządzenie produkuje kolejne partie lodu. Niekiedy, w godzinach wzmożonego ruchu w lokalach gastronomicznych, zapasy lodu się szybko się kończą. Dlatego ważne jest, aby kostkarka mogła w krótkim czasie wyprodukować wystarczająco lodu do pokrycia zapotrzebowania.

Konieczność podłączenia do sieci wodnej i rodzaj odpływu

Kostkarki chłodzone wodą są bardziej wydajne i odporne na warunki zewnętrzne, jednak nie wszędzie mogą zostać podłączone. Przed zakupem urządzenia tego typu należy upewnić się, czy w miejscu, w którym ma stać, jest ostęp do sieci wodnej. Tak samo istotne jest umiejscowienie odpływu wody – jeśli jest on w ścianie, to potrzebny będzie sprzęt ze specjalną pompą odpływu. Jeśli jednak odpływ znajduje się w podłodze, to wystarczy urządzenie posiadające odpływ grawitacyjny.

Filtrowanie wody

Jak wiadomo, zła jakość wody odbija się na jej smaku oraz może prowadzić do powstawania osadu na częściach różnych urządzeń. Filtrowanie wody pozwala usunąć dużą część zanieczyszczeń, które pogarszają walory smakowe i zapachowe oraz mogą prowadzić do skrócenia żywotności kostkarki. Jeśli wybrany model nie posiada filtra, to na pewno warto dodatkowo go zakupić. Konserwacja sprzętu będzie znacznie prostsza, a jego żywotność znacząco się wydłuży. Ponadto produkowane kostki lodu będą bardziej przejrzyste, co o wiele lepiej wygląda w szklance z napojem. Roztapiający się lód ze złej jakościowo wody potrafi również zepsuć wrażenia smakowe gości, nawet jeśli zaserwowany koktajl jest przygotowany zgodnie z zasadami sztuki barmańskiej.

Jak dbać o kostkarkę, aby jakość produkowanego lodu była zawsze najwyższa?

Lód jest wykorzystywany podczas przygotowywania napojów i potraw, już wtedy mając z artykułami spożywczymi bezpośredni kontakt. Ponadto większość drinków i napojów bezalkoholowych podaje się w szklankach wypełnionych po brzegi kostkami lodu lub jego skruszoną formą. Szczególnie w miesiącach letnich zużycie lodu w barach, kawiarniach i restauracjach jest ogromne. Rozpuszczający się lód powoli miesza się z płynem w szklance i może zmienić smak zamówionego napoju. Jeszcze gorzej, jeśli woda nie tylko ma nieprzyjemny smak lub zapach, ale też zawiera bakterie lub grzyby. Taka sytuacja stwarza bezpośrednie ryzyko zachorowania gości. Należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny i nie dopuszczać do kontaminacji wody oraz lodu.

Najważniejsze jest regularne czyszczenie kostkarki i mycie wszystkich łatwo dostępnych elementów – takich jak: zbiornik na lód, łopatki, kurtyny i drzwiczki. Co jakiś czas należy też poza dokładnym wyczyszczeniem tych części za pomocą detergentu, przeprowadzić dezynfekcję specjalnym środkiem (ważne jest, aby wybrany preparat miał jak najniższą toksyczność). Nie można również zapominać o cyklicznym odkamienianiu urządzenia – proces ten zwiększy wydajność produkcji lodu oraz poprawi jego jakość. Lód trafiając do napoju lub mając kontakt z jedzeniem, musi być wolny od drobnoustrojów, a regularne mycie kostkarki zapobiegnie rozwojowi glonów, biofilmu bakteryjnego lub pleśni.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel