Darmowa dostawa od 1 400,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego

2022-08-25
Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego

Czystość wszystkich powierzchni oraz sztućców, szkła i porcelany to podstawa w każdym lokalu gastronomicznym. Utrzymywanie porządku i dbanie o odpowiedni poziom higieny to nie tylko normy narzucone przez sanepid, lecz także podstawa dla przygotowywania dań i napojów o jak najlepszym smaku i zapachu. Brudne szklanki, widelce lub talerze zmieniają wygląd i smak potraw oraz stanowią zagrożenie biologiczne. Z pomocą przychodzą zmywarki gastronomiczne, które zwalczają zanieczyszczenia oraz drobnoustroje.

Jak dobrać odpowiednią zmywarkę do lokalu gastronomicznego?

Najczęstszym wyborem właścicieli lokali gastronomicznych są zmywarki z funkcją wyparzania. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ten typ urządzeń najlepiej sprawdza się w walce z zabrudzeniami oraz zabija wszystkie potencjalnie szkodliwe drobnoustroje. Mycie naczyń oraz wyposażenia kuchennego lub barowego w zmywarkach wyparzających zapewnia najwyższą czystość i pozwala przejść wymagające kontrole sanepidowskie.

Poza funkcją wyparzania, na co warto jeszcze zwrócić uwagę podczas wyboru zmywarki do lokalu gastronomicznego? Zaplecze baru, kawiarni, restauracji lub każdego innego miejsca serwującego napoje i jedzenie nie obędzie się bez zmywarki. Ręczne zmywanie w lokalach, w których brudne naczynia ciężko zliczyć jest całkowicie nieopłacalne. Zajmuje więcej czasu, jest mniej dokładne oraz pochłania więcej wody, co ma szkodliwy wpływ na środowisko naturalne i zwiększa koszty zużycia wody. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup zmywarki do naczyń, która poza oszczędnością i lepszą wydajnością zapewnią wyższy poziom higieny.

Zmywarki do zadań specjalnych

Dostępne są rodzaje zmywarek dostosowane do naczyń, jakie będą w nich umieszczane. Zmywarka do szkła będzie delikatniejsza, aby nie powodować uszkodzeń tego wrażliwego na czynniki mechaniczne materiału. Temperatury, jakie osiąga w swoim wnętrzu, będą trochę niższe, a strumień wody słabszy, aby nie powodować pęknięć surowca. Szczególnie ważne jest to w restauracjach i barach posiadających dużo szklanek i kieliszków, wykonanych z cienkiego szkła. Najczęściej pojawia się w nich też uzdatniacz wody, który szczególnie przydaje się w miejscach, gdzie woda jest wyjątkowa twarda. Zapobiega to osadowi z kamienia i nieestetycznym zaciekom na naczyniach. Ten typ zmywarki jest niezbędny na zapleczach gastronomicznych barów i pubów, w których dziennie setki lub nawet tysiące szklanek wymaga mycia.

Zmywarki do talerzy i sztućców

Tego rodzaju sprzęty zawsze mają funkcję wyparzania, ponieważ z reguły talerze, miski czy sztućce są mniej wrażliwe na działanie wysokich temperatur niż szkło. Nie oznacza to jednak, że nie można w niej umieszczać szklanek czy kufli do piwa – należy jedynie zwrócić uwagę, ale temperatura była dostosowana do delikatnego szkła. Silny strumień wody oraz podwyższona temperatura pozwalają pozbyć się uporczywych zabrudzeń z jedzenia, śladów szminki lub przebarwień na tworzywie. Ponadto proces wyparzania pomaga wyeliminować bakterie i inne niekorzystne mikroorganizmy, dzięki czemu kolejni goście mają gwarancję spożywania posiłku z czystych i bezpiecznych naczyń.

Zmywarki kapturowe – ładowanie od góry dla akcesoriów w każdym rozmiarze

Niekiedy zdarza się, że porządnego mycia wymagają naczynia lub akcesoria kuchenne o większych i mniej poręcznych gabarytach. Ciężko jest je umieścić w standardowej zmywarce do talerzy lub szklanek, ale z pomocą przychodzą zmywarki kapturowe. Ich nazwa odnosi się do tego, że otwierane są od góry, a nie od przodu jak standardowe urządzenia. Istnieją oczywiście różne rozmiary takich urządzeń i właśnie od modelu będzie zależało, jak duże naczynia będzie można umyć i wyparzyć.

Zmywarki dostosowane do bardzo specyficznych potrzeb

Niektóre lokale potrzebują urządzeń dostosowanych do mycia rzeczy, które ciężko umieścić w standardowych zmywarkach, nawet jeśli są otwierane od góry. Dostępne są na szczęście warianty urządzeń stworzone dokładnie pod specyficzne potrzeby lokalu, jak na przykład zmywarka do tac. Ułożenie półek i stojaków w takim sprzęcie umożliwia umieszczenie w nim dużej liczby tac i szybkie oraz dokładnie umycie ich. W lokalach obsługujących bardzo duże grupy gości, jak stołówki lub domy weselne świetnie spisze się zmywarka tunelowa, której wydajność jest najwyższa z możliwych i w krótkim czasie potrafi umyć bardzo liczne naczynia.

Wyparzarki – bezpieczna dezynfekcja

Większość lokali dla najbardziej efektywnego i dokładnego czyszczenia naczyń decyduje się na zakup dwóch osobnych urządzeń – zmywarki i wyparzarki. Zmywarka skupia się na pozbyciu nieprzyjemnych zapachów i brudu oraz resztek jedzenia, natomiast w wyparzarce umieszczane są już czyste naczynia i służy ona głównie pozbyciu się szkodliwych mikroorganizmów. Taki zestaw gwarantuje najwyższy poziom higieny i z tego względu jest najczęściej spotykany na zapleczach lokali gastronomicznych. Ponadto obecność urządzenia z funkcją wyparzania jest niejako wymogiem sanitarnym w każdym lokalu gastronomicznym. Bez możliwości odkażania naczyń i sztućców w ten sposób żaden bar czy restauracja nie są w stanie spełnić norm bezpieczeństwa narzuconych przez sanepid.

Jakim parametrom zmywarek warto się przyjrzeć przed zakupem zmywarki?

Jak wiadomo, najważniejszym kryterium przy wyborze zmywarki, powinno być jej przeznaczenie. Jednak istnieje także kilka innych bardzo istotnych parametrów, które pomogą zdeterminować czy wybrana zmywarka jest na pewno odpowiednia do danego lokalu. Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na rodzaj i moc instalacji elektrycznej w lokalu oraz dostęp do gniazdka. Ocenienie, gdzie można postawić sprzęt, aby miał dostęp do zasilania, pomoże wybrać najlepiej dopasowany sprzęt. Ważny tutaj będzie także dostęp do sieci wodnej i umiejscowienie odpływu, a konkretnie wysokość jego przyłącza do kanalizacji.

Jeżeli poszukujemy sprzętu do lokalu, który obsługuje duże grupy gości i wydaje dziennie liczne napoje oraz posiłki to najlepiej zdecydować się na dużą zmywarkę. Większy rozmiar pozwoli zapakować do niej wiele naczyń jednocześnie i znacznie usprawnić pracę restauracji lub baru. Duża pojemność może być jednak wadą w mniejszych lokalach, ponieważ znacznie więcej czasu zajmie uzbieranie wystarczającej liczby szklanek i talerzy, aby wypełnić urządzenie w całości. Włączanie programu myjącego przy niepełnym urządzeniu, generuje spore straty wody i zwyczajnie się nie opłaca. Ponadto większy rozmiar zmywarki nie sprawdzi się na ciasnym zapleczu i dla takich pomieszczeń zdecydowanie lepszym wyborem będzie niewielki sprzęt, który ewentualnie można częściej uzupełniać i rozładowywać.

Zmywarka i wyparzarka – podstawowa sprawa dla odpowiedniej higieny w gastronomii

Warto także zwrócić uwagę na twardość wody, jaka jest odnotowywana w danym miejscu. Jeżeli woda jest wyjątkowo bogata w jony metali, takich jak wapń, to potrzebne będzie jej uzdatnianie. Należy wtedy zaopatrzyć się w większą ilość uzdatniaczy, ponieważ wysoka twardość wody spowoduje niedokładne mycie naczyń oraz występowanie na nich nieestetycznych zacieków i osadu. Istotnym parametrem będzie także czas zmywania – najlepiej, jeżeli cykl mycia jest możliwie jak najkrótszy. Pozwala to na częste załadowywanie brudnych naczyń i wyciąganie czystych, dzięki czemu brudne talerze nie piętrzą się w zlewie, a pracownicy kuchni oraz baru mają cały czas dostęp do czystych akcesoriów i naczyń. Wygodny panel sterujący to również ogromna zaleta zmywarki do naczyń, bo dzięki tej funkcji urządzenie jest znacznie prostsze w obsłudze i każdy pracownik może z niego bez trudu korzystać. Prostota obsługi szczególnie ułatwia pracę w miejscach, gdzie zatrudnionych jest wiele osób i często pojawiają się nowi pracownicy – szkolenie z obsługi sprzętu jest zbędne lub zajmuje niewiele czasu, który szczególnie w sektorze gastronomicznym w godzinach szczytu bywa bardzo cenny.

Skuteczne usuwanie drobnoustrojów – temperatura wyparzania

Jeżeli decydujemy się na urządzenie z funkcją wyparzania, to musimy się upewnić, że zakres temperatur, jakie osiąga, jest wystarczająco wysoki. W celu skutecznego pozbycia się bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów musi zostać osiągnięta temperatura minimum 80-90°C. Tak samo należy zwrócić uwagę na ten aspekt przy zakupie wyparzarki osobno od zmywarki. Bez tego nie jest możliwe skuteczne zdezynfekowanie naczyń, ponieważ nie każdy detergent zadziała tak dobrze jak wysoka temperatura. Ponadto preparaty do sterylizacji często muszą być pozostawione na powierzchni wymagającej czyszczenia przez określony czas, co w ruchliwych kawiarniach i restauracjach nie ma szans powodzenia. Warto też pamiętać, że środki chemiczne, szczególnie te używane do dezynfekcji mogą być toksyczne dla ludzi. Dokładne wypłukanie ich może być trudne, a przecież sztućce, szklanki i inne naczynia mają bezpośredni kontakt z żywnością oraz błonami śluzowymi człowieka.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel