Darmowa dostawa od 1 400,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Szafa czy komora chłodnicza? Jakie urządzenie wybrać do swojego lokalu?

2021-07-12
Szafa czy komora chłodnicza? Jakie urządzenie wybrać do swojego lokalu?

Chłodziarki kontra komory chłodnicze – porównanie

Jakość produktów jest tym, co najważniejsze w gastronomii, a zachowanie świeżości pokarmu powinno być priorytetem. Dzięki odpowiedniemu wyposażeniu lokalu w profesjonalny sprzęt

chłodniczy: skorzysta na tym Twój portfel; nie zmarnujesz produktów; a co najważniejsze będziesz spokojnie zasypiać, bo snu z powiek nie będzie spędzać powracający koszmar o ciągłych nalotach sanepidu – profesjonalizm, ekonomiczne podejście do tematu oraz spokój, to cechy, które zapewnią Ci sukces! W tym krótkim artykule chcemy zwrócić Twoją uwagę na chłodziarki oraz komory chłodnicze.

 

Dla kogo chłodziarka?

Chłodziarka, jak sama nazwa wskazuje, chłodzi zarówno żywność, jak i napoje – wydłuża świeżość produktów i chroni je przed gniciem i utratą pożądanych właściwości odżywczych. Jej działanie polega na usunięciu ciepła z żywności i odprowadzaniu go na zewnątrz urządzenia. Co ciekawe możliwość korzystania z chłodziarek zawdzięczamy piwu, ponieważ system chłodzenia został zastosowany po raz pierwszy w 1871 roku w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem.

Ze względu na rodzaj wyróżniamy: chłodziarki sprężarkowe, absorpcyjne, absporpcyjne, termoelektryczne, magnetyczne oraz termoakustyczne. Większość chłodziarek to urządzenia elektryczne, najczęściej sprężarkowe (większość z nas ma je w domach), a chłodziarki absorpcyjne są najlepszą kompaktową opcją turystyczną.


Możliwość zdobycia każdego rodzaju chłodziarki: wolnostojącej, do zabudowy, podblatowej, do napojów, a także do wina, sprawia, że jest urządzeniem, które sprawdzi się w każdym lokalu. Chłodziarka (lodówka) to również niezbędne wyposażenie każdego domu. Sklep, bar, kawiarnia? Bez szafy chłodniczej się nie obejdzie Na pewno kojarzysz ciąg chłodziarek w sklepach spożywczych czy hipermarketach, w których przechowywane są mięso, wędliny oraz nabiał – są to szafy chłodnicze, czyli urządzenia niezbędne w tego typu obiektach. Najczęściej posiadają przeszklone drzwi, co czyni je nie tylko przydatnymi urządzeniami do utrzymywania odpowiedniej temperatury produktów spożywczych czy napojów, ale również służą do właściwej prezentacji asortymentu – znacznie ułatwia to wybór produktu bez konieczności ciągłego otwierania szafy. Do wyboru są urządzenia zarówno wolnostojące, jak i podblatowe, dlatego idealnie sprawdzą się do każdego lokalu gastronomicznego, zwłaszcza baru,

kawiarni czy cukierni.

 

A może komora chłodnicza?

Komora chłodnicza to już większa sprawa. Są to pomieszczenia, w których wilgotność oraz temperatura dostosowana jest do określonych grup spożywczych, zapobiegając obniżeniu jakości łatwopsujących się produktów, takich jak: mięso, nabiał, owoce i warzywa, ryby. Komory w takich urządzeniach są składane z segmentowych płyt poliuretanowych, montowane w całości z płyt poliuretanowych u producenta oraz murowane wolnostojące lub wbudowane w większe obiekty. Istotny jest również wybór drzwi chłodniczych. Ważne, aby izolacja termiczna była dobrana odpowiednio do przeznaczenia komory. Do wyboru są drzwi przesuwne oraz obrotowe – jednoskrzydłowe lub dwuskrzydłowe.

 

Komory chłodnicze są proste w montażu, a różnorodność wymiarów daje duże możliwości personalizacji. Są standardowym wyposażeniem lokali gastronomicznych, hoteli, piekarni, cukierni, supermarketów, zakładów produkcyjnych, hurtowni, czy placówek medycznych.


Wybierz mądrze.

Niezależnie od tego, czy wybierzesz do swojego lokalu chłodziarkę czy zainwestujesz w komorę chłodniczą pamiętaj, że to nie czas na spontaniczne decyzje dyktowane jedynie kwestią finansową. Decyzja o wyborze sprzętu gastronomicznego jest bardzo ważna i powinna być dokładnie przemyślana, a urządzenie chłodnicze odpowiednio dobrane zarówno pod względem przechowywanego asortymentu, jak i pomieszczenia, w jakim ma się znajdować.

 

Polecane

SZAFA MROŹNICZA 1200L 1340x810x2010 PODWÓJNA | YG-05221

SZAFA MROŹNICZA 1200L 1340x810x2010 PODWÓJNA | YG-05221

6 752,70 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 6 137,70 zł/1szt.Cena regularna 7 195,50 zł brutto/1szt.
SZAFA CHŁODNICZA 650L 740x830x2010 POJEDYNCZA | YG-05200

SZAFA CHŁODNICZA 650L 740x830x2010 POJEDYNCZA | YG-05200

4 563,30 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 3 977,82 zł/1szt.Cena regularna 5 842,50 zł brutto/1szt.
Szafa chłodniczo-mroźnicza, GN 2/1, V 300+300 l 840602 STALGAST

Szafa chłodniczo-mroźnicza, GN 2/1, V 300+300 l 840602 STALGAST

10 172,10 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 9 200,40 zł/1szt.Cena regularna 12 730,50 zł brutto/1szt.
Szafa chłodnicza ze stali nierdzewnej, wnętrze z ABS, V 361 l 880405 STALGAST

Szafa chłodnicza ze stali nierdzewnej, wnętrze z ABS, V 361 l 880405 STALGAST

5 387,40 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 4 817,66 zł/1szt.Cena regularna 6 297,60 zł brutto/1szt.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel