Płukanie filtrów brita
BRITA zaleca, aby nie wyłączać filtrów do wody z eksploatacji na dłuższy okres. Jeśli jednak występują sytuacje, że filtr nie jest używany przez pewien czas, np. w przypadku tymczasowych zamknięć punktów gastronomicznych, należy przestrzegać niniejszej instrukcji bezpieczeństwa.
Dlaczego należy płukać filtr w okresie przestoju?
Woda pitna jest wrażliwym produktem spożywczym oraz bardzo dobrym rozpuszczalnikiem. Stojąca woda traci świeżość, pogarsza się jej smak, może być wyczuwany posmak ziemisty lub mdły. Niektóre materiały z rur, takie jak metale czy tworzywa sztuczne mogą się w niej rozpuszczać. Stojąca woda może również sprzyjać rozwojowi niepatogennych bakterii, zwykle obecnych w sieci, w przeciwieństwie do płynącej wody, która przeciwdziała procesom rozwoju tych bakterii. W okresie normalnego użytkowania, gdy woda przepływa przez filtr, gromadzenie się niekorzystnych substancji w wodzie jest ograniczone, ponieważ system jest regularnie przepłukiwany. Im dłużej trwa okres stagnacji, tym zalecana objętość wody do przepłukania filtra jest większa. Na podstawie wcześniejszego doświadczenia z długim czasem stagnacji, takim jak praca sezonowa, płukanie zgodnie z instrukcją obsługi powinno wystarczyć, aby filtr mógł nadal bezpiecznie pracować. Aby wykluczyć wszystkie możliwe zagrożenia, filtr można wymienić.
Polecane
