2020-05-15

Płukanie filtrów brita

BRITA zaleca, aby nie wyłączać filtrów do wody z eksploatacji na dłuższy okres. Jeśli jednak występują sytuacje, że filtr nie jest używany przez pewien czas, np. w przypadku tymczasowych zamknięć punktów gastronomicznych, należy przestrzegać niniejszej instrukcji bezpieczeństwa.

 

Dlaczego należy płukać filtr w okresie przestoju?

Woda pitna jest wrażliwym produktem spożywczym oraz bardzo dobrym rozpuszczalnikiem. Stojąca woda traci świeżość, pogarsza się jej smak, może być wyczuwany posmak ziemisty lub mdły. Niektóre materiały z rur, takie jak metale czy tworzywa sztuczne mogą się w niej rozpuszczać. Stojąca woda może również sprzyjać rozwojowi niepatogennych bakterii, zwykle obecnych w sieci, w przeciwieństwie do płynącej wody, która przeciwdziała procesom rozwoju tych bakterii. W okresie normalnego użytkowania, gdy woda przepływa przez filtr, gromadzenie się niekorzystnych substancji w wodzie jest ograniczone, ponieważ system jest regularnie przepłukiwany. Im dłużej trwa okres stagnacji, tym zalecana objętość wody do przepłukania filtra jest większa. Na podstawie wcześniejszego doświadczenia z długim czasem stagnacji, takim jak praca sezonowa, płukanie zgodnie z instrukcją obsługi powinno wystarczyć, aby filtr mógł nadal bezpiecznie pracować. Aby wykluczyć wszystkie możliwe zagrożenia, filtr można wymienić.



Polecane

Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Dowiedz się więcej w naszym komunikacie dotyczącym zmian (RODO). Strona korzysta także z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zaakceptuj i zamknij
pixel